2.12.2013

Boston to Miami usein kysytyt kysymykset

S&E: Moikka, vaikka nyt onkin jo joulukuu, hypätään vielä viime kesään! Kuten varmaan muistatte, oltiin kesällä siellä Boston to Miami kielimatkalla. Meiltä ollaan kyselty tosi paljon kaikkee tästä aiheesta, joten jos jollain on jotain kysymyksiä tästä tai vielä aikomuksena varata kielimatka niin tästä postauksesta löydätte vastauksia kysymyksiin ja meidän mielipiteitä matkasta!

 Olitteks te hyvii enkussa ennen matkaa, ja opitteks siellä paljon kieltä? Ja pärjääkö jos ei oo kauheen hyvä? 
- No meidän numerot yläasteen päättötodistuksessa oli molemmilla 9 ja meillä on aika laaja sanavarasto. Opittiin kyllä puhumaan paljon sujuvammin ja rennommin englantia, mutta varsinaista kielioppia tms. ei sinänsä opittu koska tällä kielimatkalla ei oo niitä oppitunteja. Kyllä varmaan pärjää, pitää vaan uskaltaa avata suunsa ja kysyä apua muilta suomalaisilta sit jos ei osaa!
Ostospostaus?
- Se ois vaan mahdottomuus! Kummallakin tuli ostettua niiiin paljon kaikkea, että niitä ois todella vaikeaa esitellä :D mietittiin tätä aluksi pitkään koska sitä oltiin pyydetty niin paljon, mutta lopulta tajuttiin, että sitä vaan ei pysty toteuttaan!

 Oliko teillä paljon vapaa-aikaa siel? Kun mietin tuota ja sitä Coast to Coast, mutta en osaa päättää kummalle menisin, kun tuntuu että toi Coast to Coast on nii täyteen ahdettu kaikkee tekemistä, niin ehtiiköhän siinä välissä vaa olla ja nauttii (ja tietty shoppailla!). 
- Se riippui tosi paljon siitä missä oltiin sillä hetkellä, mutta meidän mielestä sitä kyllä oli ihan kiitettävästi! Esim. New Yorkissa meillä oli kokonainen päivä joka saatiin viettää keskenämme juuri niitten ihmisten kanssa joiden haluttiin! Se oli täydellistä, koska siitä ei ois tullut mitään yrittää shoppailla 17 henkilön ryhmässä. 
Puhuttiin niitten STS leadereiden kanssa matkalla siitä, että kumpi matka on heidän mielestään parempi ja se suomalainen leader vastas että Boston to Miami. Hän kertoi, että Coast to Coast on hankala koska siellä vaihtuu aikavyöhyke monta kertaa, joillakin alueilla voi olla todella kylmä telttailla, autossa istutaan paljon enemmän ja vapaa-aikaa jää oppilaille vähän. Eli tämän perusteella valitsisin kummalle menisin. (Me oltiin siis autossa maksimissaan 5h päivässä, joka meni ihan hujauksessa, sillä kaikki joko nukku tai piti hauskaa musiikin tahtiin! Mutta Coast to Coastilla nämä automatkat on pidempiä.) 


Oliko monella sielä matkalaukkuu mukana, vai kuljettiinko siä vaa rinkat seläs ?
- Ohjeistuksena STS:ltä oli ottaa mukaan pehmeä matkalaukku eli sellanen joka ei ole kovaa muovia. Vain yhdellä meidän porukasta oli rinkka, vaikka sinne mahtuukin paljon kamaa, emme silti ehkä suosittelisi :-). 

 Puhuitteko kielimatkallanne suomea niiden muiden suomalaisten kanssa? Vai oliko teillä sillain, että teidän "piti" puhua englantia kaikille?
- Puhuttiin kyllä! Meitä oli kyllä ohjeistettu, että aina pitää puhua englantia koska se on tasapuolista kaikille. Mutta kyllä kaikki kansallisuudet puhu omaa kieltänsä keskenään, ehkä ruotsalaisille siitä huomauteltiin eniten sillä heitä oli suurin osa. Mutta meidän mielestä se ainakin oli ihan huippua kun pysty puhuun suomeksi mitä tahansa ja kukaan muu ei tajunnut mitään :D Tai vaikka jos oli suomailaiselle leaderille jotain asiaa sen sai kertoo suomeksi yleensä.

Mikä koko matkan loppuhinta oli? Kun ottaa huomioon kaikki viisumit ja muut?
- No matka makso 3500 + lisäpaketti n. 250€ + ruokaraha 150€ + kuljettajan tippi $100 + STS:n ohjeiden mukaan kannatti varata 40€/per viikko muuhun ruokailuun ( meillä tais mennä kuiteskin enemmän ku sen verran) + oma shoppailukiintiö. Se ESTA viisumi joka tehtii netissä makso n 35€:) + jotkut erikoisaktiviteetit makso viel esim. Sukellusmatka Key Westissä:)

Onko siellä paljon shoppailu aikaa?
- Joo ihan kivasti. Esim. käytiin Floridassa sellasella kivalla Outlet- alueella jossa oli paljon kivoja merkkejä halvalla, New Yorkissa oli kokonainen päivä shoppailla ja samoin Miamissa. Tosi usein meidät vaan jätettiin johonkin paikkaan ja sanottiin, että nähdään tässä 5 tunnin päästä, käykää samalla syömässä :D Joten siinä oli aikalailla vapaat kädet. Ja jos vaikka oli sateinen päivä ja suunnitelmissa olisi ollut mennä rannalle meidät taas saatettiin vaan laittaa johonkin ostoskeskukseen pyörimään.


Kannattaako lähteä just tolle matkalle tai sit johonkin toiselle kielimatkalle jossa ollaan samassa paikassa se kolme viikkoa? Ajattelin lähteä tai varmaan lähen tonne ens vuonna. Kuinka vanhoja kaikki on koska ens vuonna olisin 17 v ja täyttäisin 18 syyskuussa, että olenko liian vanha lähtemään?
- Kannattaa ehdottomasti, toi oli kyllä upee kokemus! Jos saataisiin valita uudestaan mentäisiinkö tolle missä oltiin vai sellaiselle missä pysytään koko ajan samassa paikassa, valittais ehdottomasti tämä missä oltiin. Oli tosi kivaa kun paikka vaihtu koko ajan ja näki niin paljon uusia paikkoja, mutta välillä se oli myös tosi rankkaa. Joskus otti tosi paljon hermoille kuinka joka aamu piti taas pakata laukku uudestaan, yrittää sitten saada kaikkia uusia ostoksia tungettua sinne ja sitten lastata kaikki sinne minibussiin. Jos oot ajatellut lähteä tälle matkalle ota huomioon, että sinun täytyy tehdä paljon asioita itse. Kuten laittaa itsellesi aamupala ja ruokaa, kasata teltta yms. Huomioi myös, että jotkut ihmiset ainakaan meidän matkalla kyenneet ajattelemaan muita kuin itseään eivätkä todellakaan auttaneet missään yhteisissä jutuissa. 
Niin ja et todellakaan ole liian vanha! Nuorin meidän ryhmästämme oli syntynyt vuonna -98 ja vanhin -95, eli osa oli oppilaista oli jo täyttänyt 18 kun oli matkalla ! :) 

 Istutteko paljon bussissa? Kuinka paljon päivässä? 
- Maksimissaan 5h päivässä. Tämä aika meni todella nopeasti kiitos meidän kuskin Kellyn! Kaikki joko nukkui aina matkat tai sillon jos ei nukuttu musiikki soi täysillä ja kaikki tanssi ja laulo mukana! Kelly oli ehdottomasti meidän matkan piristys joka teki kaikista ajomatkoista helppoja! Tietysti näitten ajotuntien välillä pysähdyttiin aina välillä huoltoasemalle/starbucksiin tai sitten piknikille johonkin kivaan paikkaan :).


Onks ne leirintäalueet ihan kivoja?
- Nojoo todellakin! Ne oli vielä hienompia kun oltiin kuviteltu, tai siis ainakin suurin osa. Kaikissa oli uima-allas ja jonkinlainen kerhotalo jossa oli pyykinpesu mahdollisuudet, joku leffahuone ja kahvio ja tietenkin wifi! Mut sit taas joissakin leirintäpaikoissa oli todella ällöttävät pesutilat. Ne oli siis sellasii ulkorakennuksia jossa ei ollut periaattees varsinaisia kiinni saatavia ulko-ovia joten tottakai siellä oli kaikkia ällöttäviä ötököitä ja yöperhosia! Niitä oli siis myös suihkussa, vessakopeissa ja lavuaareissa...hyhh ällöttää vielkin kun muistelee!

 Oliks joka päivä 7€ ruokaa niin oliks se ruoka hyvää ja minkälaista ruokaa niin kuin kouluruoka?
-Matkan alussa kaikki anto leaderilleen 150€ joka oli koko matkan camping + lunch ruokarahan. Meiät jaettiin ryhmiin ja jokanen ryhmä pääsi tekeen aikalailla sellasta ruokaa kun halus:) Ruoat ei siis tullu mistään vaan valmistettiin ite. Käytiin myös paljon pikaruokapaikoissa ja ravintoloissa, sai ite päättää vapaa-ajallaan.
Meidän mielestä ruokailuun ton 150€ lisäks kulu ihan älytön määrä rahaa! Me odotettiin, että toi 150 € kattais paljon enemmän ja syötäisiin yhdessä paljon, mutta ei se ollutkaan niin. Tosi monesti meille sanottiin, että nyt teillä on vapaa-aikaa käykää syömässä sinä aikana. Ja joissakin hotelleissa ei tosiaan ollut ees aamupalaa.. Ja tietysti sitten huoltoasemilta kaikki osti nälissään ruokaa. Sitten viel illalla ei ollut mitään oikeaa iltapalaa niinkuin me suomalaiset ollaan totuttu joten aika moni suomalainen ja ruotsalainen nähtiin sitten illalla lähikaupassa/ mäkkärissä ostamassa jotain ruokaa :D!


Oliko hotellit kivoja?
- No ei kyllä oikeastaan ollut :D Ensinnäkin kaikki oli tosi oudoilla sijanneilla ja tosi kamalia! Ella nukku melkeinpä kaikissa hotelleissa sen makuupussissa.. Kaikki paitsi yks hotelli ja bostonin hostelli oli samaa hotelliketjua. Nämä tässä samaa hotelliketjua olevissa hotelleissa hotelli huoneet oli jotain niin alkeellista ja kamalaa. Lakanoissa oli tupakan tumppaus jämiä, suihku ei saattanut toimia ja huoneissa haisi todella epämääräiselle, joten lukittiin laukkummekin joka yö. Niin ja siis harvassa sai edes aamupalaa.

Miamissa meidän viimeisenä yönä USA:ssa mentiin taas tämän ketjun hotelliin ja hämmästys oli kyllä todella suuri kun avattiin meidän huoneen ovi ja kaikki kalusteet oli heitelty päin seiniä! Sängyn runko nojasi seinää vasten, johdot roikkuivat seinästä, lamppu oli lattialla ja sängyn patja makasi lattialla. Kaiken lisäksi siellä haisi aivan oksettavalle! Onneks saatiin heti uus huone, mutta siinä kyllä meinas mennä hermot ihan lopullisesti!  Mutta Days Inn hotelleita kierrämme nyt niin kaukaa kuin mahdollista!
New Yorkissa sentään meillä oli oikeasti tasokas hotelli jossa oli ihanaa rentoutua pehmeässä ja ylellisessä sängyssä kaiken sen telttailun jälkeen! Niin ja Bostonissa olimme hostellissa joka oli tosi hieno, sinne voisimme mennä vaikka uudestaan!

Millaisia ne leaderit oli? 
 - Meidän mielestä ne oli aika lapsellisia :D ruotsalainen ja suomalainen leader ystävystyivät ja puhuivat pahaa oppilaista ja katsoivat vähän silleen halveksuen meitä oppilaita joka oli meidän mielestä ihan älytöntä. Norjan leader taas luuli olevansa jollain lomamatkalla, halusi vain shoppailla ja puhui meille norjaa vaikka ei sitä kyllä todellakaan ymmärretä :D 
Amerikkalaiset minibussien kuskit taas olivat aivan huippuja! Heidän ansiostaan puhuttiin sitä englantia kokoajan, sillä se oli ainoa kieli mitä he ymmärsivät. Nämä amerikkalaiset leaderit pitivät myös kokoajan tunnelman korkealla ja yrittivät mahdollisimman paljon toteuttaa kaikkia meidän toiveita joita pyydettiin heiltä. Esim me ja muut suomalais tytöt haluttiin nähdä Washingtonissa ollessamme se kuuluisa Valkoinen talo joten meidän kuski Kelly ajoi auton sinne lähelle ja nopeasti pääsimme näkemään sen ja ottamaan parit kuvat!
Yksi tosi suuri miinus kyllä kaikissa leadereissa oli se, että ne kaikki käyttivät alkoholia aina iltaisin leirintäalueilla, muka salaa kun olimme menossa nukkumassa jo. Ja välillä jos olimme vielä ylhäällä ja menimme puhumaan heille he saattoivat olla vähän ulapalla ja alkoholin + tupakan haistoi. Kysyttiin asiasta heiltä, mutta heillä on kuulemma siihen lupa.

Tässä siis nyt meidän ihan rehelliset mielipiteet matkasta aika suorasti ilmaistuna! Matka oli aivan upea kokemus, mutta epäkohtiakin löytyi. Mieti siis tarkkaan jos oot lähdössä kielimatkalle, että millaiselle haluat mennä. Kielimatka yritysten sivuilla on niin täydellisesti kuvailtu kaikkia matkoja niin, että tekee vain mieli klikkaa sitä osta matka nappia, mutta olkaa vähän kriittisiä kuiteskin ja miettikää asiaa ensin:) 
Kaiken kaikkiaan matka oli upea, saimme paljon uusia ystäviä ympäri maailmaa ja kielitaitomme karttui. Terkkuja suomalaisille BTM tytöille jos luette tätä

 saara&ella

8 kommenttia:

 1. Musta oli ihan mahtavaa että kerroitte tästä reissusta oikeesti rehellisesti. Tommoset hotelli - ja leaderjutut on kuitenkin aika oleellinen osa tommosia matkoja. Onneks teillä oli kuitenkin kivaa, ja noi kuvat sieltä on ollu ihan törkeen upeita! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Niin miks sitä turhaan kaunisteleen asioita, eihän me hyödyttäisi siitä mitenkään:)

   Poista
 2. ihan mahtava postaus!! ite oon lähdössä ens kesänä brightoniin kolmeks viikoks ja vaikka toi teiän matka nyt olikin ihan erilainen niin tätä oli silti tosi kiinnostava lukee (8

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vooi vähän kiva, toivottavasti sulle tulee ihana reissu! :)

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ollut sellaset perinteiset matkalaukut millaset tulee ekana mieleen kun lähetään matkalle, vaan meillä oli oikeasti pehmeää kangasta olevat isot laukut joissa oli pyörät sekä kantohihnat. Eli siiis suuret laukut jotka on tarkoitettu matkustamiseen, ei sellaiset luggage tyyliset:) toivottavasti tajusit tästä sitä on vähän vaikeaa selittää..:)

   Poista